История на cs-a

Това е мястото за въпроси или проблеми, свързани с играта. Ще се постараем да ви помогнем.
Потребителски аватар
alaLaLBG
Потребител
Мнения: 62
Регистриран на: 11 май 2014 16:59
CS nick: alaLaLBG

История на cs-a

Мнение #1 от alaLaLBG » 17 юни 2014 15:27

През март, 1999 Cliffe (единият от създателите) на CS и Gooseman (другият) решават да направят едно mod-че за Вездесъщия Half-Life. Тръгват да му изберат име измежду: Counterrorism, Counter-Strike, Strike Force, fRAG HEADS, Counter-Terror, Terrorist wars, Terror-Force. Май няма нужда да споменавам на кое са се спрeли. :)

След това решават да си направят site и скоро го host-ват на PlanetHalfLife. На 24 март са налице и първите посетители, които са могли да прочетат:"Незнайно как сте се натъкнали на страницата на mod-а за Half-Life, Counter-Strike" :). Пресилено е да се твърди, че страничката е предлагала доста информация, особено като се вземе предвид факта, че Counter-Strike още не е бил създаден. Тоест по това време Counter-а на нищо (приемете буквално:)) не е приличал.

След три месеца бял свят вижда ИГРАТА! Beta 1 е готова! Е, не е кой знае какво, но пък първата крачка (една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството) е направена. Никой не се навива да играе Counter-Strike. Бил е толкова bug-ав (колкото и невероятно да звучи -> дори повече от сега), че ping от 250 е бил нещо нормално. Било е почти невъзможно да се различи Terrorist от Counter-Terrorist. Друго готино bug-че пък се е грижело да ви рестратира фраговете посредством често crash-ване на server-a. Все приятни неща... Скоро site-а се сдобива със собствен домейн и host-ва няколко фен-site-а.

Само 8 дена след това се "пръква" BETA 1.1... Нещо чух от последните редици?!? Да, да-а - Вие. Какво? К'ви са били оръжията в B1 съм забравил да кажа?! Ми няма так'воз нещо. Тамън да кажа и Вий... Така-а. Оръдията на труда са били:

1. USP - без silincer
2. Glock, ама е нямал burst fire mode
3. Shotgun
4. M4A1 - без silencer
5. MP5 NAVY
6. TMP
7. AWP
8. G3/SG-1
9. M249 PARA

А нивята (сиреч местата за употреба на оръдията на труда) са били: cs_siege, cs_mansion, cs_wpndepot, cs_prison. Както забелязвате, всичките карти са били от типа Hostage Rescue.

Да се върна на Beta 1.1, а пък вие няма да ме прекъсвайте повече, ясно? Като за начало създателите са решили да пооправят проблема със забиването на сървъра, което е наложило командата sv_restartround 1 като основен прибор за рестартиране на фраговете... Добавена е втората стрелба на Glock-a, както и две карти, една от които cs_assault, и е въведена командата за friendlyfire. Тук, смятам да си призная некомпетентостта, като кажа, че нямам представа дали в първата версия friendlyfire-a e бил постоянно включен или постоянно изключен. Всичко останало е поправка на разни по-дребни bug-ове.

Нещо взех да разтягам статията, та затова от сега нататък ще споменавам само интересните неща, които са се случвали по време на прехода от Beta 1.1 до сега. Едно от най-интересните за следващата версия е добавката на опция kick, която ми е една от любимите. Друго допълнение, тоя път гадно, е добавянето на 5 секунден freeze time в началото на рунда, което прави невъзможен мощния rush. Освен това се слага ограничението от $16 000. Следващата версия има едни от най-яките допълнения: добавени са 3 от най-великите оръжия: SiG SG-552, AK-47 и Desert Eagle. И най-важното: въведена е възможността за прикрепване на всяка конзолна команда към клавиш на клавиатурата, а това означава че вече могат да се правят script-ове! В 2.1 не се случва почти нищо нoво :), но за сметка на това в 3.0 вече имате нож, P90 и Radio Commands, които на мене лично много ми допадат: Storm the Front, Follow me...:)

4.0 е мноо яка версия, туй от мене да го знаете :) Добавени са 1.4-то (SigP228), НЕ Grenade и Steyr Scout и най-важното: de_, тоест режимът на игра със залагане (респективно обезвреждане) на бомба.... В следващите версии няма почти никакви изменения в gameplay-я, с изключение на начина на поставяне на бомбата, на обезвреждане и т.н. В почти всяка нова версия оттук нататък промените са следните: 1. Добавени оръжия 2. Премахнати чийтове. Като само във версия 7.0 се добавя картата de_jeepathon2k, на която има два джипа, но в последствие създателите на CS я премахват в окончателната версия 1.0.

Стига история! Сега да преминем директно на въпроса - "Що за твар е Counter-Strike?" Ще се опитам да ви просветя на следващите няколко виртуални реда. Нека, без да губя време, да започна по същество:

Counter-Strike (Встречной Удар на руски) е mod за Великия, Недостижимия, Неповторимия, Не_мога_да_се_сетя_за_повече_прилагателни Half-Life. "Какво по дяволите е т'ва нещо mod?" е може би първият въпрос, който съм породил с неясното си обяснение: mod - не е съкращение от модул, както мнозина си мислят, а от думичката модификация. От създателите на Half-Life (Valve) са решили, при това много правилно, че за да има по-дълъг живот в техния продукт трябва да се внася постоянно разнообразие в gameplay-я. Именно тази е причината те да издадат един software, с чиято помощ много бързо и лесно се правят нови игрички (mod-ове). Те изсикват инсталиран Half-Life, за да тръгнат, защото използват неговия engine и, както е в случая с CS, част от неговите текстури. С подобни модификации е заринат целия Internet. За направата на модификации се изискват: малко програмиране, много 3D Studio MAX или подобна програмка за правене на тримерни модели (за оръжия, персонажи и т.н.), програми за правене на малки видеоклипчета (за лого на играта и intro), Photoshop или нещо подобно за interface-a, фабула (ако играта ще има и singleplayer) и може би най-трудното - WorldCraft за създаването на нива. Като говорим за направа на нива, аз лично съм се пробвал да направя училището си, заедно с част от даскалите. :)

Ай! Отнесох се от темата. Сори...

ГЕЙМПЛЕЙ: Целта на Counter-Strike е да предложи по-добра отборна игра, която в Half-Life не беше достатъчно оригинално застъпена. Още при влизане в server-а трябва да си изберете тим, който можете да смените по всяко време. Отборите са два: Терористи и Контратерористи. Има четири типа нива - cs_, de_, es_, as_, които, по ред на изброяването са:

1. Hostage Rescue - Терористите пазят заложници, които контра-терористите се опитват да спасят.

2. Defuse (не както пише в Gamers' Workshop - demolition) - Терористите се опитват да взривят няколко цели, като в началото на рунд-а един от тях получава бомба. Аверчетата му трябва да му помогнат да я заложи и да я опазат от контрите, които пък твърдо са решили, че точно тези цели не е хубаво да бъдат взривени. Разбира се, няколко секунди (не повече от 10) преди да гръмне бомбата, бомбаджия & Co. трябва да се изнесат, защото познайте какво става иначе:-).

3. Escape (бягство) - Терористите трябва да избягат от контрите. Тук, преди да сте си казали "К'ви ги плещи тоя?", е мястото да спомена, че макар такъв режим НАИСТИНА да съществува, той не е включен в оригиналните карти.

4. Assassination (Убийство) - Един от контрите е VIP и трябва на всяка цена да оживее. Ченгетата се опитват да го завлекат жив и здрав до escape зоната, която най-често е БТР или до близко хеликоптерче. Победа се постига, когато някой тим успее да изпълни задачата си - примерно терористите взривяват целите, или контрите обезвреждат бомбата.
[break]Във всички типове карти, с изключение на de_, победа се постига и ако единия тим изтрепе, избие, очисти, елиминира, анихилира и т.н. всички играчи от противниковия отбор. При de_ картите, ако ченгетата убият всички терористи, но бомбата е заложена, играта не свършва, а контрите трябва да обезвредят адската машина, преди да е станало много късно. Ако не го направят, терористите печелят. Интересно е, че когато някой играч бъде убит той преминава в observer mode, който представлява нещо от рода на noclip и всичко което може да прави е да си пише с останалите трупове или да наблюдава развоя на събитията. Много хора смятат, че докато са мъртви могат да пишат на живите. Само сървърът, и то ако е с включена опция за developer, може да вижда какво пишат едновременно и живите и мъртвите, така че не си губете времето да подсказвате, докато сте труп :).

ГРАФИКА и ЗВУК няма да коментирам, поради простата причина, че Counter-Strike е игра базирана на енджин отпреди няколко години, който освен това е базиран на енджина на Quake II, който от своя страна е дърт на библия. И звукът и графиката не са нищо особено, но те определят едно от най-важните (според мен) качества за една игра -> System Requirements, тоест системните изисквания :). Какво ме интересува, че Duke Nukem Forever или Max Pаyne ще имат engine-и, с които рендвана картинка ще изглежда като снимка от Матрицата, след като почти никъде в България няма да мога да си намеря РС, на което да тръгнат?!

След започването на рунда вие се оказвате с пистолет в ръка, нож в inventory-то, 800$ и желанието да прочистите нивото от главорезите от другия отбор. Преди да имате възможността да анихилирате другия тим, трябва или да инвестирате тези $800 в нормален пистолет (казвам нормален пистолет защото рядко съм виждал някои да играе добре с Glock) или да се надявате, че докато срещнете противникова гад ще сте лишили някой труп от личното му оръжие. Aко се спрете на втория вариант, то тогава ви препоръчвам закупуването на граната.

ОРЪЖИЯТА са разнообразни, но малко. Разделени са на 5 категории + една допълнителна категория, където се намира екипировката. Първа е групата на пистолетите, като в нея присъстват шест оръжия. Ще ви разкажа за тях накратко, но за да не забравя първо ще ви разправя за ножа: той е с висок damage, но бавна скорострелност. При две попадения с алтернативната стрелба врагът ще умре, но това ще отнеме повече от 2 секунди, през които вашето фрагче ще се съпротивлява с всички сили. Няма да се спирам подробно на марките на оръжията, нито на калибъра им, защото ще ми отнеме страшно много време и простронство.

Първият пистолет е оръжието, с което започват игра конрите. Той е относително мощен, като има и опция за слагане на заглушител, който има за цел (както и на всички заглушители в играта) да намали damage-a и да увеличава точността, а не толкова да намалява шума. Всъщност това е един много добре балансиран пистолет и благодарение на него първата битка след рестарт почти винаги печелят контрите (както споменах по горе за Glock-а). 1.2 е пистолета, с който на бой тръгват терористите. Той е слаб и не убива противник на 100 кръв с изтрел в главата. Това донякъде се компенсира от наличието му на втори режим на стрелба и 20-те патрона в пълнителя. Когато е включен вторият режим на стрелба пистолетът изтрелва с голяма скорост 3 патрона един след друг, но след това има кратък период през който неможете да изстреляте отново 3 патрона. Ако в този режим уцелите някой в главата той ще умре, но въпреки всичко на мен този пистолет ми допада много. 1.3 е много готин пистолет - евтин, бърз, горе-долу мощен, горе-долу точен и с 12 п/п (патрона в пълнител). Следва всеизвестният Desert Eagle. Каквото и да ви кажа за този еврейски пистолет, то най-вероятно няма да е ново за вас. Има само 7 патрона в пълнител, което на мен лично ми е малко, но пък за сметка на това има толкова голям damage, че след 2-3 изстрела има голяма вероятност жертвата да се спомине... Проблем е ниската му скорост на стрелба. Това нещо стреля толкова бавно, че ако нямате късмет още преди да сте дали втория изтрел ще лежите с headshot на земята. Desert Eagle-а е толкова скъп, че ако имате само $800 ще можете да си купите максимум още 3 пълнителя за него, които са прекалено малко за сериозна битка. 1.5 са най-скъпите пистолети -> две берети за общо $1000. Прекалено са слаби, за да ги ползвате като основно оръжие, а прекалено скъпи за допълнително. 1.6 е един от най-функционалите пистолети. FiveseveN -> цели 20 п/п, които нанасят ниски поражения, но пък за сметка на това, това е най-точния и скорострелен пистолет в играта.

Стигнахме до втората секция оръжия, тази на shotgun-ите ("помпите"). За съжаление, тя има само два представителя -> m3 и M4 Super 90. Първата "помпа" е с 8 п/п, бавна стрелба и огромен damage отблизо, но отдалече е безполезна. Втората е с 7 п/п и е доста скорострелна, но пък е по-скъпа и нанася по-малко поражения на врагот.

Автоматичните пистолети са 5, като измежду тях няма почти нищо, което да привлече вниманието ми. Много добро съотношение цена/качество предлага MP5 NAVY - 3.2. Разбира се, има и други добри оръжия (3.5 примерно), но след малко игра ще разберете с кое ще се сработите най-добре.

Най-накрая: "истинските" оръжия! Тук има най-голямо разнообразие от оръжия (освен точно преди края на рунда в тунелчето на de_dust:)), като това са скъпи автоматични оръжия и снайпери. 4.1, 4.2 (само за Т), 43 (само за CT) и 4.4 (са автоматични оръжия с оптика за относително близко разстояние). 4.1 са добри оръжия Galill (на Т) и Famas (на СТ) - Galill е горе-долу точен и има 35 п/п. А Famas е оръжие което има 25 патрона, но пък за сметка на това има втори режим на стрелба с който изстрелва 3 патрона един след друг (наподобява вторият режим на Glock). 4.2 и 4.3 са съответно АК47 и М4А1 - оръжия, които всеки е виждал и пробвал поне веднъж. M4-ката има и възможност за поставяне на заглушител.4.2-ката е мощна и след 3-4 изстрела в гърдите играча, който е имал нещастието да се изправи пред вас се преселва във вечните ловни полета (АК47 е любимото ми оръжие от CS) kакто всички терористки оръжия (обикновено оръжията на контрите са по слаби, но по-точни, докато пушкалата на терористите са по-мощни, но дават по-голяма разсейка при стрелба и това е логично). Най-мощния снайпер в играта е 4.5 (за Т) и 4.6 (за СТ). Това е любимото оръжие на пусиите и един добър изстрел в тялото или главата носи неминуема смърт. "One shot, one kill" както се казва. Другият снайпер е (4.2 за СТ и 4.3 за Т) Steyr Scout (гълъбарката:)), който е доста по-слаб от AWP-то (4.5/4.6), но за сметка на това е по-евтин и по-бърз. На някой карти го предпочитам пред AWP-то, а и освен това е много весело като чуеш някой в залата да започне да псува, след като си му направил headshot с това рядко използвано оръжие :). 4.5 (на СT) и 4.6 (на Т) са нещо като автоматични снайпери. Оптиките им са с две степени на увеличение (както на AWP-то и Steyr Scout-а), и имат добра скорострелност, но не са много точни. Високата цена ги прави неподходящи за честа употреба...

В последната секция има само едно оръжие -> 5.1. Това е лека къртечница с 100 патрона на лента. Това оръжие или въобще не става за единична употрба, или хората, които могат да го излползват са толкова малко, че не съм срещал нито един до този момент. Ниска скорострелност, необосновано висока цена, неточност... Но въпреки всичко става за "масови" атаки. Ще дам пример: Веднъж играехме на de_dust и противниковия отбор доста ни се опъваше. Сървърът беше големичък и всеки отбор се опитваше да rush-не другия. Най-накрая на мен ми писна и казах на всички да си купят 5.1. На следващия рунд почти всеки държеше в ръце по едно 5.1. Извадихме ножовете (колкото по-леко е оръжието в ръцете ти, толкова по-бързо тичаш) и rush-нахме другия тим. Още преди да влезем в тунела (не подлеза, а тунела) свързващ базата на терорите с нашата натиснахме спусъците и връхлетяхме със стрелящи оръжия върху врага. Смазахме ги от бой... Те презареждаха, а ние ги убивахме, приятелски куршуми хвърчаха навсякъде и врагът мреше :)
Винаги избирайте какво оръжие да си купите посредством два фактора: картата, на която играете и оръжията на другия отбор (особено ако той е победил предишния рунд). Примерно: играч със снайпер е в голяма степен беззащитен срещу автоматично оръжие от близко разстояние и т.н. Много оръжия са с един и същ калибър и ако видите изпуснато оръжие с патрони от същия вид можете да го използвате, за да презаредите вашето - просто хвърляте оръжието, с което сте в момента и взимате другото оръжие. След това си възвръщате собственото и ще забележите, че имате повече резервни пълнители :)

Следва частта с екипировката. От това меню можете да си купите гранати, защитна жилетка (с или без шлем), прибор за нощно виждане и, ако сте котратерористи на ниво, на което се залага бомба, defuse kit. Той служи за бързо обезвреждане на бомбата - 5 сек, а без него това ви отнема цели 10 сек. Тези 5 секунди са голям плюс. Ако сте сам на някое ниво, на малко кръв сте и имате defuse можете да изчакате терористите да спрат да охраняват бомбата, тогава да се промъкнете и в оставащите няколко секунди да я обезвредите :). Винаги, ВИНАГИ си купувайте броня. Ако нямате пари за такава с шлем ($1000) си купете без ($650). Много често бронята предпазва онези последни единици живот, които ви стигат да довършите противниковата гад. Гранатите са 3 вида: заслепяващи, димни и обикновени. Всяка една от тях ви дава голямо преимущество пред бъдещия фраг.

Сега е моментът да ви разкрия моята философия на игра: Докато се опитвате да омиротворите противниковия отбор, той се опитва да ви омиротвори в отговор (из Тери Пратчет). И какво следва от това? Най-лесния начин да анихилираш някой е да го направиш без той да ти се опъва. Кога някой не се опитва да те застреля, докато ти го убиваш? Значи - противникът трябва или да не те вижда, или да не те очаква, или да не може да те уцели, или да не може да стреля :). Опитвайте се да излизате на противника в гръб и да го гръмнете преди да разбере за какво става въпрос. Появявайте се в базата му секунди след като е започнал рунда, използвайте всякакви прикрития, използвайте заслепяващи гранати, въпреки че трудно може да се прецени до каква степен е заслепен противника. С помощта на тази граната съм успявал да убия 6 човека един след друг, без да презареждам. Определено си заслужава, като се има предвид, че тя струва само $200. Играйте непредсказуемо! Избирайте заобиколни пътища, само за да излезете на вразите в гръб. Едно от любимите ми нива е de_dust2, защото е много лесно да избиеш целия противников отбор, при най-малка непредпазливост от негова страна. Нареждаш на малко съотборници да те следват, минаваш от по-рядко използвания маршрут, лесно се справяш с малкото противници по този път и когато най-накрая стигнеш до 5-10 скупчени на едно място противници, просто ги застрелваш, един по един, в гръб. Без дори да усетят откъде е дошла смъртта. Друг начин за лесно frag-ване е да заложиш бомабата и да се отдалечиш, но не надалеч. Когато чуеш звукът от обезврежедане бързо се връщаш и гръмваш безпомощния контратерорист. Още един пример: преминавам пред някой противник и се скривам зад каквато и да е преграда - стена, сандък и повечето слаби играчи допускат една и съща грешка - започват да стрелят през преградата (което в някои случаи е правилно решение) и след няколко секунди пълнителят им свършва, при което аз, необезпокояван от когото и да било излизам от окопа си и още един фраг започва да тежи на съвестта ми :). Начините да претрепеш някой без особена съпротива от негова страна са много. Експериментирайте и играйте с въображение!

БОМБАТА е един голям плюс за терористите. На кофти построени нива (като de_dust) това е един от лесните начини за спечелване на победа. Като казах кофти нива имах предвид нива, които имат 2 или по-малко пътя за настъпление. Точно такива обекти (примерно подлеза и тунела на de_dust) аз наричам "тесни точки" - единия отбор застава от едната страна, другия от другата и т'ва е. Няма мърдане и само ако някой враг се покаже веднага ще бъде убит. Има и добри нива само с по 2 пътя, но при тях това се компенсира от други фактори. За de_dust може би една от най-добрите тактики, която може да използва отбора на терорите е с възможно най-голяма скорост да премине през тунела и да отиде до мястото за залагане на бомбата. Един съотборник помага на бомбаджията да заложи бомбата на най-високия сандък (кляка, другия скача върху него и т.н.) и е почти сигурно, че играта е спечелена (в масака несе и надяваите на друг съотборник).

ТАКТИКИ: Съществуват два най-общи начини за игра: rush и camping. Още тук смятам най-открито да изразя неприязънта си към втория начин. Но да видим в какво се състоят те: при първия целта е възможно най-бързо да се изправиш пред врага в битка лице в лице. При втория: скриваш се зад някой сандък или стена, като страхлива баба, и чакаш докато някой премине покрай теб, при което го гръмваш. Защо мразя този начин? Ами просто съм убеден, (признавам, че не съм пробвал) че ако поставя баба ми пред РС-то дам й плъха и й наредя да натисне лявото копче, ако нещо вземе да мърда, тя ще успее да направи един - два фрага. Признавам, че този вариант на определени карти (de_train) докарва повече фрагове отколкото rush-а, но въпреки всичко си е lamer-ски.

Какво много хора смятат за каширане, а всъщност е хитрост? Ако чуя нечии стъпки и съм на малко кръв и аз бих потърсил прикритие зад някой кашон, но това е хитрост (за хитростта след малко) и след като убия гадта ще се махна оттам, вместо като тъпите пусии да седя на едно място през целия рунд, все едно съм забравил къде се намират клавишите за движение. Хитростта е най-силното ви оръжие срещу противника. Срещал съм в различни клубове играчи, които като ботове всеки път минават по един и същ маршрут, с едно и също оръжие, кашират се на едно и също място и т.н. което е меко казано идиотско. Любимото ми занимание е да откривам такива играчи и да ги коля с чикийката (ножче, бе ей!). Фрагът с нож или с HE ми носи толкова голямо удволетворение, че направо нямам думи :). Гледайте да измамите противника. Дори много добри играчи могат да бъдат лесно frag-нати с малко хитрост. "Вервайте ми" :))

CFG: Една от най-интересните възможности на CS е тази да си направиш .cfg. Най-общо тoва е файл, който конфигурира играта. Само че тази функция е толкова мощна, че почти граничи с cheat (мразя cheat-ъри, но оценката ми за .cfg-та е изцяло положителна). Какво представлява туй нещо: Half-Life има възможността да прикрепва всяка команда или група от команди към клавиш на клавиатурта, а също и да обедини няколко команди в група. С тази технология можете да направите неща, за които дори не сте подозирали. Най-елементарните и често срещани функции са: опция за купуване на оръжия само с един бутон, настройка на клавишите и други. Можете да си направите .cfg относително лесно, но трябва да знаете доста конзолни команди. Ако не ви се занимава с правене на .cfg всеки път, когато ходите в клуб, можете просто да изпратите файла config.cfg от директорията на CS на вашата електронна поща и да си го дърпате оттам. Този файл ще нагласи клавишите ви, името и настройките. Всъщност чрез него можете да настройте всичко без логото ви. CS върви с няколко готови .cfg файла: config.cfg, server.cfg, listenserver.cfg и autoexec.cfg. Последния не се създава по време на инсталацията, но можете да си го създадете ръчно. Той се изпълнява автоматично при всяко влизане или правене на сървър. В listenserver.cfg и server.cfg се намират настройките съответно за създаването на обикновен и на dedicated сървър
ЛОГО: Във всички mod-ове за Half-Life има възможност за поставяне на лого по избор на произволно място по картата. Тази функция не е свързана с геймплейя, по какъвто и да е начин, а е просто един вид подпис. Отделих цяла секция от статията само за логото, за да ви науча как сами да си направите такова. За целта има два начина: 1) Създавате картинка в същия формат в какъвто са логотата от Half-Life\Logos директорията. Това е bitmap image с размери 64x64 и максимум 16 цвята (май може и повече ама е bug-аво). Това определено е по-лесния и по-кофти вариант. Другия е нещо като hack. Ще го обясня само веднъж, затова слушайте внимателно :). Списък с нужни неща: Един .zip със софтуера за конвертиране на .bmp в текстура. Можете да го свалите оттук. Разархивирате файла в някоя директория. Първото нещо, което ще ви потрябва е картинка за лого. Можете да си нарисувате или да си свалите от Мрежата и т.н. НО, всяка една от страните й трябва да е кратна на 16, (примерно 16, 32, 48, 64, 80, 96 ... 288, 304, 320) а произведението на двете страни да е по-малко от 12288, тоест най-голямата възможна квадратна картинка е с размери 96х96, но можете да комбинирате размери (96х112, 64х96). Следващата стъпка е да конвертирате картинката към bitmap с 256 цвята (8bpp). За тази операция ви препоръчвам Irfan View (Image -> Decrease Color Depth -> 256 colors), но ако го нямате може просто от Paint да избрете File -> Save As -> Save As Type: 256 color bitmap, само че тогава ще загубите огромна част от цветовата гама на картинката. След това трябва да зададете "чист" цвят. Това е цветът, който Half-Life няма да изрисува при поставяне на логото. За тази част вече Irfan View е задължителен. Трябва да изберете Image -> Pallete -> Edit Pallete и да промените последния цвят (Index 255) на чисто синьо -> Red: 0, Green: 0, Blue: 255 Ako искате някъде по картинката да нарисувате синьо не използвайте чисто синьо, а Red: 0, Green: 0, Blue: 254. Запазвате картинката с името pldecal.bmp в директорията, в която сте разархивирали .zip файла. Пускате makesprite.bat и след кратко изчакване се появяват два файла. Взимате pldecal.wad и го копирате в half-life\cstrike директорията. Пуснете играта, НО НЕ ВЛИЗАЙТЕ В CUSTOMIZE, защото логото ви ще бъде изтрито. Направо влезте в играта и го пробвайте!

СЪРВЪРИ: Съществуват два вида сървъри: 1. Listen Server и 2. Dedicated Server. Те се различават главно по това, че докато host-вате обикновен сървър вие играете в него, докато при втория това не е така. По принцип не може да се влезе в dedicated сървър от компютъра, на който е host-нат, но това може да се поправи като добавите -port 27015в shortcut-a на Counter-Strike. Dedicated server-a е много по-бърз от обикновения, като има версия за Linux и за Windows която е невероятно стабилна и е най-доброто решение за сървър за над 20 човека. Особено важно е доброто конфигуриране на сървъра. Едно от най-дразнещите неща за окото ми е да гледам как двама противника пределно добре знаят взаимната си позиция или да слушам как в залата си подсказват каде се намирал еди кой си и зад кой кашон какво оръжие имало. Точно поради тази причина, препоръчвам използването на командите mp_forcechasecam 1 или mp_fadetoblack 1. Когато е включена първата, докато някой е труп, той ще може да следи само своите съотборници. Втората команда е доста по-добра: когато някой бъде застрелян екранът му бавно започва да потъмнява, докато най-накрая не стане черен (в нашият сървър несе използва нито 1 от 2-те команди поради редица причини).

БОТОВЕ: Има страшно много ботове и за Half-Life и за Counter-Strike, но първо място в класацията за най-добър бот печели POD Bot (Ping Of Death). Условно ботовете могат да се разделят на два типа: с и без waypoint-ове (това са начертани маршрути, по които ботовете се движат). По принцип ботовете без waypoint-ове са по-удобни, тъй като след като ги инсталирате можете да ги пробвате на всяка една карта, само че те се ориентират доста нескопосано и често се случва да забият в някой ръб или стена. POD Bot използва waypoint-ове за навигация, но на официалната страница можете да намерите такива за всяка една карта, която ви дойде наум. Ако случайно не успеете да намерите waypoint за дадена карта можете да си направите сами. В документацията на бота има много точни указания за това. Поведението на POD Bot до голяма степен си прилича с това на истински играч: дава команди, изпълнява комадни, залага бомбата, пази я, обезврежда я, държи се логично и не забива в различни прегради. Освен това е и доста точен :) Всъщност мисля че в новата версия авторът малко се е престарал в точността. Според мен е невъзможно докато скачам върху някой, той да погледне към мен и да ми направи headshot с AWP :).

ЕПИЛОГ: Нямам представа с какво впечатление сте останали след прочита на тази статийка, но се надявам тo да не е крайно отрицателно :) . Въпреки всичко казано дотук CS e игра, която лесно омръзва. Лично на мен ми деиства зарибяващо с всеки изминал ден :) Но все пак всеки човек е с различни вкусове и желания. И така аз ви пожелавам: Приятна игра!

ПП:Не е писано от мен ,но сметнах че феновете на играта ще им е интересно да прочетат тази статийка!
Източник:Трябва да си регистриран, за да виждаш линковете.
Изображение
No Hate ,Just Fate

Flower

Ограничен достъп!

Моля, Влезте в акаунта си или се Регистрирайте , за да видите останалите мнения!

Върни се в “Дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост